Almanya

Almanya’daki Türkler Raporu: “Alman Vatandaşı Olan Türkler Daha İyi Entegre”

Almanya Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF), Almanya’da yaşayan Türk asıllı kişilerle ilgili bir rapor yayınladı. Rapora göre Alman vatandaşı olan Türkler ülkeye daha iyi entegre oluyor.

admin 23 Ekim 2018
Almanya türkler ve diaspora

Almanya Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF), ülkede yaşayan Türk asıllı kişilerin yaşam gerçeklikleri ve Almanya’yla özdeşleşmeleri konusunda bir rapor yayınladı. “Almanya’daki Türkiye Kökenliler” başlığı taşıyan ve Dr. Susanne Schührer tarafından hazırlanan raporda Türk ve Alman vatandaşı olan Türk asıllıların entegrasyon seviyesindeki farklılıkların yanında, birinci ve ikinci nesil göçmenlere dair veriler yer alıyor. Rapor 2015 yılında gerçekleştirilen ve temsilî olma özelliği taşıyan “Almanya’da Seçilmiş Göçmen Gruplar” (RAM) başlıklı araştırmaya dayanıyor. 

Araştırmada Türkiye kökenliler istihdam, eğitim-öğretim, sosyal katılım ve kimlik başlıkları altında analiz edilirken ayrıca ayrımcılık algısı ve medya kullanımının etkileri hakkındaki bulgular da yer alıyor. 

İkinci Nesil, Birinci Nesle Göre Daha Entegre Olmuş Durumda”

1.233 kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre Almanya’daki Türkiye kökenliler arasında ikinci nesil, birinci nesle göre çok daha iyi entegre olmuş durumda. Bu özellikle iş bulma ve eğitim-öğretim görme bölümlerinde geçerli. İkinci nesilden kişilerin daha iyi Almanca dil becerilerine sahip olduğunu gösteren araştırma sonuçları, ayrıca ikinci neslin birinci nesle göre kendisini Almanya ve de Türkiye ile daha çok kimliklerini belirlediklerini vurguluyor. 

Araştırmanın verilerine göre eğitim konusunda ise kadınlar erkeklere fark atmış durumda. Özellikle Almanya’daki birinci nesil ile ikinci nesil Türk kadınlarının eğitimi arasında fark var. İkinci nesildeki kadınlar hem birinci nesle, hem de ülkedeki diğer Türk erkeklerine kıyasla daha iyi bir eğitime sahip. Aynı şekilde mesleki eğitim konusunda da ikinci nesil, ilk nesle bakıldığında daha eğitimli. Herhangi bir mesleki eğitime sahip olmayanların sayısı ikinci nesilde azalırken, kadınlarda bu oran çok daha az. 

“Alman Vatandaşlığı ve Entegrasyon Arasında Karşılıklı Bağ Var”

Raporla ilgili soruları yanıtlayan Dr. Susanne Schührer’e göre vatandaşlık ve entegrasyon arasında bir bağlantı söz konusu. Schührer’e göre Alman vatandaşlığına sahip olanların olmayanlara kıyasla daha iyi bir eğitime sahip olduğu ve Almancayı daha iyi konuştuğu görülüyor. Ayrıca yazar, Alman vatandaşlığına sahip olmanın iki yönde etkisi olduğu görüşünde. Buna göre Alman vatandaşlığına sahip olmak, Almanya ile daha yüksek bir kimliksel bağı sağlıyor ve bununla ilintili olarak diğer Almanlar ile yasal eşitliği, böylece de iş piyasasındaki şansı arttırıyor. İkinci olarak yazar, Alman vatandaşlığına geçebilmek için konulan şartların yüksek seviyede entegrasyonu gerekli kıldığını, bu nedenle de zaten iyi entegre olmuş kişilerin Alman Vatandaşlığına geçtiğini öne sürüyor.

2015’teki nüfus sayımına göre Almanya’da 2.9 milyon Türkiye kökenli kişi yaşıyor. Bunların neredeyse yarısı (1.5 milyon) Türk vatandaşlığına sahip.(ala)

admin

Phasellus eu varius felis. Quisque quis aliquet metus. Vestibulum odio augue, viverra at ligula vel, placerat aliquam erat. Integer maximus facilisis tellus non facilisis. Maecenas ac odio nisi. Etiam lobortis lobortis metus quis feugiat.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler